15. Jocurile Olimpice – Grenoble 1968

Jocurile Olimpice – Grenoble 1968

Am urmărit și eu în direct la televizor (ca toată planeta!) deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă 2018 din Coreea de Sud. Fac un scurt calcul: sunt martor, de 50 de ani, al acestui eveniment excepțional. În acest interval am văzut toate olimpiadele. Fără excepție! Iar fiecare olimpiadă, dincolo de rezultate, a avut un ”erou”!

Dau timpul înapoi… E februarie 1968 și sunt elev într-a VII-a. Urmăresc la televizor, plin de uimire, Olimpiada de iarnă de la Grenoble. În România este prima transmisiune în direct a unei Olimpiade de iarnă! Îmi place la nebunie!

Termin cursurile la ora 13. Plec glonț de la școală. Am motive: pot vedea în direct cum francezul ar putea câștiga cea de-a treia medalie de aur la schi. Ar fi al doilea sportiv din istoria Jocurilor Olimpice, după austriacul Toni Sailer, cu trei medalii la aceeași disciplină: slalom special, slalom uriaș și coborâre.

Alerg într-un suflet până acasă. Proba începe la ora 13. Ușa de la intrare e descuiată. Semn rău! Tata e acasă. A venit de la școală înaintea mea. Uneori îmi restricționează uitatul la televizor. Explicația e mereu aceeași: ”îmi neglijez lecțiile”. Intru în camera cu televizorul. Avem un ”Grigorescu”, ultimul tip, ”cu piese japoneze”. Televizorul e deschis: tata se uită la proba de coborâre. Asta e bine! Nu-mi va zice nimic. Mă așez în fața ecranului. Comentează Cristian Țopescu. Când îi vine rândul lui Killy la coborâre, comentatorul devine brusc incandescent. A câștigat! La finalul cursei Jean-Claude Killy devine un ”erou” și intră în istoria olimpismului: a luat cea de-a treia medalie de aur la proba de schi! Am fost martor!

P. S. Am devenit de atunci un fanatic al olimpiadelor. Nu mă veți crede: nu am pierdut niciuna, fie de iarnă, fie de vară, vreme de 50 ani. Am trăit în direct, o jumătate de secol, toate marile momente olimpice, toate marile recorduri. O piesă importantă lipsește însă din acest joc: niciodată nu am putut să fiu de față la vreo olimpiadă! Să mai sper oare?

Adrian Săvoiu