19. Revolta contra tatei

Revolta contra tatei

Pe la 10-11 ani a început să-mi placă să ies la plimbare cu părinții pe bulevardul din Câmpulung. Orășenii mai păstrau obiceiul plimbării pe bulevardul ”Pardon”, un ritual rămas încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, descris minunat de marele istoric G.I. Ionnescu-Gion în pagini pe care aveam să le descopăr mult mai târziu. Aglomerația era așa de mare în timpul sezonului estival sau în zilele de duminică, încât nu degeaba unii îl numiseră cu mult înainte Bulevardul ”Cot la cot”, o echivalență a denumirii sale neoficiale ”Pardon”, generată de scuzele domnilor și doamnelor care din cauza ”densității” se mai atingeau fără să vrea și se scuzau cu obișnuitul franțuzism ”pardon”.

Ne îmbrăcam toți trei frumos și ieșeam la promenadă. Formația era deja stabilită: ai mei de o parte și de alta, iar eu la mijloc. De cum intram pe bulevard, imediat cineva îi saluta pe ai mei: ”Sărut mâna, doamnă profesoară!”, ”Bună ziua, domnule profesor!”. Mama răspundea cu un zâmbet pe buze, în timp ce tata îi dădea binețe cu un gest larg, ridicându-și pălăria și aplecându-se. Îmi plăcea să casc gura la discuțiile lor, chiar dacă subiectul nu-l înțelegeam întotdeauna.

După ce se despărțeau de cunoscut, salutându-se din nou, mai făceam câțiva pași și imediat auzeam iarăși: ”Sărut mâna, doamnă profesoară!”, ”Bună ziua, domnule profesor!” Ai mei se opreau și începea o altă conversație. Iar eu, evident, căscam gura la ea. Am constatat că aceste opriri și salutările erau atât de dese, încât îmi părea că pe ai mei îi cunoaște tot orașul. M-am gândit că și eu aș vrea să fac parte din ”lumea” aceasta, dintre oamenii aceștia care sunt salutați de toată lumea. De aceea mai târziu nu am avut nicio dilemă în a-mi alege profesiunea.

Merg pe 17 ani. Hainele trebuie mereu schimbate, pentru că m-am lungit peste măsură. Au trecut doi ani de liceu și mi s-a conturat foarte clar un principiu: orice idee cu privire la mine care vine de la tata trebuie categoric respinsă. Ce Dumnezeu, am acum și eu personalitatea mea! Pot reflecta și de unul singur la marile adevăruri ale vieții! Nu mai sunt un copil care trebuie să asculte și să execute automat tot ce îi spun părinții. Am valorile mele, am opiniile mele. Am auzit și eu de conflictul dintre generații. E limpede, tata are altă mentalitate. Face parte dintr-o altă generație care nu mai înțelege generația mea. Ce mai, e complet depășit!

Dar … asta nu e totul. Tata mai are o obsesie. În vacanța de vară trebuie să citesc pentru literatura română toți autorii pe care îi vom face în anul școlar viitor: Goga, Macedonski, Sadoveanu, Arghezi, Rebreanu, Bacovia, Camil Petrescu. Argumentul lui este întotdeauna același: în timpul anului școlar nu voi avea timp să-i citesc integral, pentru că voi fi ocupat cu lecțiile. N-am nimic cu autorii. Lectura este o pasiune a mea de când eram mic. Problema e următoarea: acești autori vin de la tata, căci e profesor de limba română, cunoaște programa și știe ce voi studia de la toamnă. Dacă i-aș fi descoperit și i-aș fi citit eu de capul meu, totul ar fi fost în regulă. Însă acești autori îmi parvin pe o altă filieră: mi-au fost ”impuși” de tata și eu nu mai suport nimic din ce mi se impune.

Treacă de la mine cu autorii, poate îi voi citi totuși în timpul verii, însă astăzi mi s-a întâmplat ceva de nesuportat pentru o zi splendidă de vacanță. Mama e plecată de dimineață la școală pentru nu știu ce activitate. Sunt numai cu tata acasă. Trebuie să lucrez la gramatică, mi se comunică ferm. Lecția care mi se servește o știu pe dinafară. La Facultatea de Filologie din București, unde voi încerca peste doi ani, vor fi la admitere mai mult de zece candidați pe un loc. În liceu, deși sunt într-o clasă de uman, nu mai fac deloc gramatică și în lipsa exercițiului voi uita totul. Ca să intru la facultate va trebui să visez cele două volume masive din ”Gramatica Academiei”. Mi se mai spune că n-am mai lucrat de mult timp la gramatică și tata, grijuliu desigur!, mi-a pregătit două culegeri din care mi-a selectat deja textele pe care astăzi, tocmai astăzi, va trebui să le analizez. Analiză sintactică și morfologică, dar și analiza frazei. Protestul meu vehement că într-o zi de vacanță așa de frumoasă n-am chef să lucrez la gramatică este reprimat pe loc. Diseară mă va controla el însuși și, în caz că nu am analizat tot, va schimba foaia. Conversația s-a terminat, mi se spune.

A fost picătura care a vărsat paharul. Îmi fierbe sângele în vene. Îmi vine să urlu. Dar cine să mă asculte? Mă gândesc: pe o vreme așa de frumoasă aș putea ieși cu prietenii mei Mircea și Marian în oraș, aș putea să merg pe terenul de tenis sau să-mi iau mingea și să joc baschet. Aș putea să merg la ștrand sau pe prundul Râului Târgului și, pur și simplu, să stau la soare și să casc gura cum curge apa. Revolta mea ajunge în aceste clipe la culme. Voința mea a fost călcată în picioare. Așa nu se mai poate! Nu mai suport!

Roșu de furie mă uit pe geam și-l văd pe tata că și-a scos șezlongul în curte. A luat o carte, stă la umbră și citește în fața casei. Foarte bine! Acum a sosit momentul: voi fugi pe ușa din spatele casei. Mascat de casă, voi putea ieși neobservat pe stradă și tata nu mă mai poate nici măcar întreba unde mă duc. Planul meu e perfect. Nu mă mai gândesc la nimic în afară de evadare. Plec îmbrăcat așa cum sunt. Ajung imediat în stradă fără ca tata să bănuiască măcar vreo intenție din partea mea. ”L-am păcălit, crede că analizez la gramatică”, îmi șoptesc mulțumit. Mi-am recâștigat libertatea! Pot de acum înainte să fac tot ce vreau. Deja mă gândesc, plin de satisfacție, la stupoarea tatei care, nevăzându-mă la masa de lucru, mă va căuta și nu mă va găsi pe nicăieri.

Deși ”am devenit liber”, sângele îmi fierbe încă în vene. Discuția în contradictoriu cu tata nu-mi dă pace. Simt nevoia să merg, să merg neîncetat ca să îmi descătușez energia și să mă calmez. Îmi vine în minte o idee: ce-ar fi să mă îndrept înspre Pitești? Ies prin partea de sud a Câmpulungului și o iau la vale. Trec rând pe rând prin localitățile din apropierea orașului și mă îndepărtez simțitor. Înaintez cu mult spor. E o zi de vară fără nor pe cer. Din când în când mă opresc pe la câte o fântână și beau apă. Nu mă întreabă nimeni de nimic. Fac ce vreau. Ce bine e să nu te bată nimeni la cap! Ce minunată e libertatea! Cât de ușor o poți câștiga!

Pe marginea șoselei îmi urmez neabătut planul. Încet, încet mă calmez și elanul meu se mai potolește. Am și obosit puțin. Merg spre sud de mai bine de trei ore. Mă uit la o bornă de pe marginea drumului pe care scrie: Câmpulung, 17 Km. Piteștiul e deci la 35 de km distanță. Începe să-mi fie tot mai clar că nu  pot ajunge acolo. Ce să fac? Mă opresc ca să mă gândesc pentru a rezolva situația. Toată analiza mea îmi spune ceva: de vreme ce nu pot ajunge la Pitești, va trebui să mă întorc la Câmpulung. Nu am altă soluție. N-am încotro. Dar de ce nu m-am gândit mai devreme? Cum de ce? Pentru că atunci când am plecat simțeam nevoia să fiu cât mai departe de casă, mai ales de tata, și apoi urma să mă hotărăsc ce voi face în continuare.

Drumul la întoarcerea spre Câmpulung nu-mi mai pare așa de frumos. Constat că îmi este din ce în ce mai greu. Abia acum îmi dau seama că începe să-mi fie foame. Am plecat de acasă așa cum eram îmbrăcat, fără absolut nimic. Nu am un leu în buzunar. Situația se complică. Apă pot bea din fântânile de pe marginea șoselei, dar foamea dă de-a dreptul. Mă dor picioarele tot mai tare. Pe cât de fericit am fost la ducere, acum nu îmi mai place aproape deloc. A devenit banal. Mă odihnesc tot mai des. Evadarea mea nu prea mai are farmec. Și Câmpulungul este încă departe!

Rupt de picioare, pe înserat, intru în Câmpulung. Fac un calcul scurt și rezultă că am parcurs peste 34 de km. Foamea mă roade cumplit. Nu am mâncat de dimineață. Mă învârt prin oraș, fără vreun scop, până se face noapte. Acum chiar că nu mai am niciun plan. Mă opresc pe Bulevardul ”Pardon” și stau să mă odihnesc pe o bancă. Mă uit de pe bancă la trecătorii tot mai rari, pentru că s-a făcut târziu. Mă mut în Grădina Publică unde nu mai e nimeni la ora asta. Începe să-mi fie frig, pentru că serile sunt răcoroase la Câmpulung chiar și în miezul verii. Așadar, să recapitulăm. Am tot ce-mi trebuie: n-am un leu în buzunar, mi-e foame, mi-e frig și picioarele nu mă mai ascultă.

S-a făcut foarte târziu și se naște o nouă întrebare: unde voi dormi în noaptea asta? De când mă știu am dormit acasă, în patul meu, cu fața de pernă și cearșaful curate, călcate și apretate de mama. Trebuie să găsesc urgent o soluție, căci pic de somn. Cum stau și mă gândesc dintr-o dată am o iluminare: voi merge la gară, în sala de așteptare. Știu că acolo sunt scaune și banchete pe care mă voi putea lungi. Cu ultimele puteri mă târăsc până la gară. Deși în timpul zilei aici e mare animație, în micuța gară din Câmpulung acum e o liniște deplină. Nu mai mișcă țipenie de om. Marele ceas ”Paul Garnier” de pe peron arată că e aproape miezul nopții. Mă uit pe mersul trenurilor, afișat mare la intrare. Nu mai vine și nu mai pleacă niciun tren la ora aceasta. Mă îndrept spre cele două săli de așteptare, care poartă sus o plăcuță de identificare, ca nu cumva să le încurce cineva: clasa a II-a și clasa I. M-am întrebat mereu: dacă am bilet de clasa a II-a pot sta la clasa I? Acum nu mai e nevoie. Nu este nimeni pe aici. Cine să controleze? Așadar pot ieși din dilemă: la ora aceasta e pe alese. Aleg clasa I pentru că are niște banchete albastre, acoperite cu vinilin, și par mai omenoase decât cele tari, de lemn, de la clasa a II-a. Sting lumina, închid ușa și mă întind pe o banchetă, în speranța că voi putea adormi.

Nu a trecut multă vreme și mă ia moțăiala. Probabil că ațipisem când aud scârțâitul strident al ușii de la intrare. Deschid ochii și în lumina difuză, care intră prin fereastră de pe peron, văd în cadrul ușii cum apare un câine-lup uriaș, iscodind. Capul lui e la nivelul capului meu, așa cum stau întins pe banchetă. Miroase. În următoarea secundă mă zărește și mârâie amenințător. Apoi se repede spre mine. Vine glonț, direct spre capul meu, cum stau eu chircit pe banchetă. Imaginea câinelui furios, care deja e la vreo jumătate de metru de mine, îmi creează o perspectivă apocaliptică. Gura căscată, dinții ascuțiți și agresivitatea lui mă bagă imediat în sperieți. Dau să mă ridic ca să mă apăr. Dar, spre norocul meu, câinele nu e de capul lui. Din spatele său îl strunește dintr-o lesă un om, care îl oprește să mă muște.

Apuc înfiorat să mă ridic în capul oaselor. Bărbatul aprinde lumina din sala de așteptare și vine spre mine. Îl văd bine acum. E un milițian, în tipica uniformă. Îmi cere imediat buletinul de identitate. Niciodată, de când mă știu, nu umblu cu buletinul la mine. Nu am de ce. Cine să mi-l ceară în orașul meu, la Câmpulung?

– Nu am la mine niciun act, dau eu speriat răspunsul. După mimica milițianului, aceasta e un semn rău.

– Ce-i cu tine aici, la ora asta?, mă întreabă omul în uniformă, deja iritat de lipsa actelor.

– Îl aștept pe unchi-meu care vine cu un tren de noapte de la București!, îi răspund, mirându-mă eu însumi cât de repede am găsit o explicație.

– M-a trimis tata să îl aștept la gară și m-a luat somnul, aduc eu un detaliu în plus.

Milițianul mă privește cu totală neîncredere.

– Ce tren de noapte, la ora asta nu mai vine niciun tren!, mi-o taie scurt acesta. Și, uitându-se mai bine la mine, măsurându-mă cu atenție din cap până în picioare, adaugă edificat:

– Mă, tu ești unul din ăia fugiți de acasă! Vă cunosc eu prea bine pe voi!

– Nu, nici vorbă – protestez eu fără să cred nicio iotă în ce spun – trebuie să vină unchi-meu de la București în noaptea asta!

– Mă, tu pe mine mă duci?, mă ia de sus milițianul. Tu ai fugit de-acasă! Mă uit la tine și văd că totuși nu ești vreun vagabond, că altfel te duceam imediat la secție. Ai noroc. Dă-i drumu’ acasă și să nu te mai prind prin oraș la ora asta că-ți rup picioarele! Ai înțeles?

Încuviințez imediat din cap. Abandonez orice argumentație căci văd că nu e de glumă, mai ales că alături câinele-lup e în continuare foarte nervos. Plec umilit de la gară și mă îndrept spre casă. Sperietura m-a trezit. Nu știu de unde mai am putere să merg. Cel puțin de foame am uitat cu totul. De la gară până acasă, adică din sudul până în nordul orașului, e ceva drum. În centru trec pe lângă câțiva măturători care fac curățenie, zgrepțănând pe asfalt cu măturoaiele lor uriașe. Nu mă bagă în seamă. Dar sunt cu ochii în patru să nu mă mai întâlnesc cu vreun alt milițian de care s-ar putea să nu mai scap la ora aceasta târzie, mai ales că nu am buletinul la mine. În sfârșit intru pe strada mea, Parcul Mirea. Încerc clanța de la poartă. Se deschide imediat, poarta nu e încuiată. Asta-i bine! Dar la nevoie puteam sări gardul. Urc pe trepte și văd că ușa de la intrarea în casă e deschisă larg, dată de perete. Niciodată noi nu dormim cu ușa deschisă. Mă furișez până la intrare. Lumina pe hol e aprinsă. Dar aprinsă mai e și veioza din camera părinților, chiar dacă e foarte târziu. Mă opresc în tocul de la ușă și ascult. Se aud frânturi de conversație. Tata vorbește cu mama despre fuga mea de acasă. E mare îngrijorare. Stau și ascult în continuare. Aș putea să le spun că am venit, ca să curm toată tensiunea discuției, care se simte chiar de aici. Dar nu vreau să intru în casă. Acesta ar fi un abandon al cauzei! Nu mă dau bătut nici în ceasul al doisprezecelea!

Am o idee salvatoare. În curte, lipit de magazia noastră, e un fel de pătul unde adăpostim iarba uscată, cosită în curte. Ar putea fi un adăpost pe timpul nopții. Mă duc în magazie și bâjbâi pe întuneric până găsesc scara. O pun până în ușa pătulului și încep să urc. Însă, nenorocire! Sub pătul e cotețul găinilor și am fost simțit în inima nopții. Cocoșul, vigilent, începe să cârâie cu insistență și alertează găinile. Acestea se agită tot mai mult, cotcodăcesc și se aud cum zboară de pe o stinghie pe alta. Alerta nu-mi place deloc, dar n-am ce face și urc până ajung în iarba cosită din pătul.

”Să dormi în fân, ce romantic!”, mă gândesc eu deja. De cum m-am întins în iarba uscată mii de ace se înfig în mine. Disconfortul e total. Nu seamănă nimic cu ceea ce am citit prin cărți pe tema aceasta. Fâșâitul fânului stârnește și mai mult găinile de jos, care se află imediat sub blănile pe care e așezată iarba. Cocoșul este în agitație maximă, iar găinile îi țin isonul, simțind amenințarea prădătorului din fânul de deasupra lor. Din liniștea totală a nopții am intrat într-un adevărat infern. Îmi fac iluzia că se vor potoli. Nici vorbă! Agitația, cârâitul și cotcodăcitul nu contenesc o clipă. M-ar putea da de gol, așa cum în copilărie forfota găinilor l-a alertat pe tata, care a ieșit din casă și a pus pe fugă un necunoscut ce nu se știe ce căuta noaptea pe lângă cotețul găinilor din curtea noastră.

Nu mai e chip să rămân aici. Nici vorbă de somn. Cobor din pătul și mă reîntorc la intrarea din casă. Mă opresc tot în pragul ușii. Situația este neschimbată. Deși e foarte târziu, poate trecut de două noaptea, ai mei discută în continuare. Prin ușa deschisă de la dormitorul părinților aud alte frânturi din conversație. Din vorbele alor mei înțeleg că situația e disperată. Am dispărut de dimineață de acasă, nu am dat niciun semn de viață și ei nu știu, după atâta vreme, nimic despre mine. E fără precedent!

Din ce pot să aud sesizez că mama are o poziție ușor nuanțată față de intransigența tatei. ”Și acum ce facem?”, vine la un moment dat întrebarea disperată a mamei. Din ce îi spune tatei înțeleg că nu mai contează în aceste clipe cum m-am purtat eu de dimineață cu tata, contează să mă reîntorc sau să mă găsească ei pe undeva. Dacă mi s-a întâmplat ceva grav și n-am mai putut ajunge acasă?, se întreabă mama. Nu îmi place deloc ce aud. La aspectul acesta, înfierbântat cum am fost, nu m-am gândit deloc. În momentul acesta mă hotărăsc să fac primul pas peste pragul de la ușă. Intru în antreu, apoi în lungul hol unde în stânga este situată camera părinților. Pașii mei se aud și pentru o clipă discuția dintre ai mei încetează.

– Unde ai fost, măi băiete, până la ora asta? aud de pe hol glasul din cameră al mamei. Nu dau niciun răspuns. Tata nu mă întreabă nimic. Merg mai departe pe hol și ajung în camera mea. Patul este făcut și mă așteaptă. Dau de fața de pernă curată, de cearșaful apretat pe care nu le băgasem niciodată în seamă până acum. Spre surprinderea mea totală ai mei rămân în camera lor și nu mai spun un cuvânt, deși ar fi fost de așteptat să năvălească cu întrebări asupra mea, iar eu să dau explicații. În noapte se lasă o liniște deplină și pe dată cad într-un somn greu.

Am dormit a doua zi până târziu. De cum mă trezesc mă duc direct la bucătărie și încep să înfulec ce-mi cade la îndemână. N-am mai mâncat nimic de peste 24 de ore. Mă uit pe geam și-l văd pe tata în curte. Mama a simțit că m-am trezit și vine să stea de vorbă cu mine la bucătărie. Are niște priviri foarte iscoditoare. Niciodată n-am mai văzut-o privindu-mă cu atâta neliniște. Profitând de absența tatei, mă întreabă ce s-a întâmplat de am fugit de acasă. Eu îi prezint faptele. Mama mă ascultă cu mare atenție. După ce termin de explicat, aștept dojana inevitabilă. Dar … dojana nu vine. Ciudat! Mama nu se disociază prin cuvinte de poziția inflexibilă a tatei, însă din ceea ce spune îmi dă de înțeles, pe ocolite, că ea înțelege că eu am crescut și acum nu mai sunt cel de altădată. Îmi mai vorbește de disperarea ei, de gândurile negre care au năpădit-o în noaptea precedentă, de dorința de a pleca în căutarea mea atunci, noaptea, de intenția de merge la spital unde eventual aș fi putut să mă aflu. În momentele acestea simt că mi se frânge inima. Așa ceva nici nu mi-a trecut prin cap. Această perspectivă nu am avut-o. Din ce îmi spune, înțeleg că mama este un fin psiholog. Fără să fie prezentă la disputa mea cu tata, ea a intuit cu mare exactitate totul. Mă uit la ea și pentru prima dată îmi dau seama că mama nu e doar părintele meu. Este marea mea prietenă! Și așa va rămâne până în ultima clipă a vieții ei.

Tata nu mi-a pus niciodată vreo întrebare legată de fuga mea de acasă. Ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, nu mi-a cerut și nu a trebuit să-i dau în zilele următoare vreo explicație. Amândoi am trecut peste acest episod, fără a-l aduce vreodată în discuție. Eu am tras învățămintele mele și m-am calmat. Ai mei au găsit o soluție, pentru a evita confruntarea dintre tată și adolescentul care respinge tot ce vine de la el: m-am împrietenit cu Cezar Neacșu, un foarte tânăr profesor de limba română, fost elev strălucit al mamei la Liceul Pedagogic din Câmpulung. Cezar este un gramatician de clasă, la curent cu toate noutățile. El îmi recomandă cărțile și revistele pe care le citesc pentru pregătirea mea. Discuțiile la literatură și la gramatică le voi purta de acum înainte cu el. Tata a ieșit din ecuație, cred eu. Voi afla mai târziu că nu era de fapt așa. Voi parcurge în acea vară operele din lista cu autori:  Goga, Macedonski, Sadoveanu, Arghezi, Rebreanu, Bacovia, Camil Petrescu. Voi lucra destul de mult și la gramatică.

După acest moment al revoltei mele, tata a mai avut doar doi ani de viață. O leucemie galopantă l-a doborât într-o singură lună, tocmai când era cel mai fericit că intrasem printre primii pe listă la facultate. Nu fusese bolnav niciodată, după cum niciodată nu l-am văzut să ia vreun medicament sau să zacă în pat de vreo gripă sau orice altceva. După ce el n-a mai fost, am plecat cu disperare în căutarea lui, în căutarea unui trecut pe care îl ratasem. Am adunat cu migală toate însemnările lui, toate fotografiile, toate documentele sale dintr-o viață, tot ce material era legat de existența lui. Am organizat toată colecția lui de ziare și reviste literare interbelice. În arhiva facultății am căutat și am găsit lucrarea lui de licență  ”Mateiu I. Caragiale – omul și opera”, pe care i-am publicat-o la Editura Ars Docendi din București. Era prima cercetare de ansamblu asupra operei lui Mateiu I. Caragiale, la câteva luni după moartea acestuia în 1936. Am descoperit în șifonier un caiet cu însemnări, unde tata își stabilise un plan: cum să-mi pregătesc materia în vederea severului examen de admitere la facultate care mă aștepta. Nu scăpase niciun detaliu. Am găsit acolo nu numai ceea ce îmi recomanda pentru proba scrisă, când eu îl ascultam doar într-o doară, dar până și notații în legătură cu modul cum trebuie să vorbesc la examenul oral ca să fiu cât mai convingător.

Prin intermediul unchiului meu Mircea Niculescu, am mai găsit ceva: portretul lui din tinerețe. Colegul de la Facultatea de Filozofie și Litere din București și totodată prietenul tatei, scriitorul şi caricaturistul Neagu Rădulescu, îl imortalizase ca personaj şi, cu numele Benone Vasilescu, îl portretizase într-una dintre povestirile sale intitulată ”Examen cu Sfântul Sisoe”, evocare plină de umor a vieţii universitare bucureştene și aluzie fină, ușor ironică, dar totuși admirativă, la adresa calităților de  Don Juan ale tatei :

”Până atunci, apare pe uşa din fund, de lângă ascensor, trupul masiv cu mâinile bălăngănind în dreapta şi în stânga, al lui Benone Vasilescu. Mamutul, aşa cum l-au poreclit bobocii gureşi din anul întâi, înoată foarte puţin graţios pe deasupra valurilor de studenţi şi studente şi se opreşte în faţa mea, mângâindu-şi cele două firicele de mustaţă care îi umbresc buzele şi care, se laudă el, au subjugat toate inimile Câmpulungului. Nu există femeie pe bulevardul Pardon care să nu-i poarte fotografia în poşetă lângă cruciuliţa Sfintei Vineri.”

Anii au trecut. Și eu am ajuns, asemenea tatei, profesor de limba română. Către sfârșitul anului școlar, de fiecare dată, căzut și eu în obsesia tatei, am un obicei prost. Dau elevilor mei lista cu lectura obligatorie pentru vacanța de vară: Goga, Macedonski, Sadoveanu, Arghezi, Rebreanu, Bacovia, Camil Petrescu. Parcă o cunosc de undeva… Argumentul meu este întotdeauna același: în timpul anului școlar nu vor avea timp să-i citească integral, pentru că vor fi ocupați cu lecțiile. Dar ce-i cu asta? Păi nu era acesta argumentul de demult al tatei, pe când eu însumi eram elev?

După ce începe școala, în prima oră de curs, stau de vorbă cu elevii mei de liceu, povestim ce s-a întâmplat peste vară, ce a făcut fiecare, glumim, ne amuzăm de vreo năzbâtie a cuiva. Apoi pun inevitabila întrebare:

-Ia să vedem acum ce opere din lista de autori recomandată ați citit pe timpul vacanței de vară!

Dintr-o dată veselia tuturor încetează și zâmbetele îngheață pe buze. În clasă se așterne o tăcere grea…

Adrian Săvoiu