Biografie

Descendent al unor vechi moşneni musceleni, m-am născut la Câmpulung-Muscel, într-o familie de profesori. Am făcut studii gimnaziale şi liceale în oraşul natal, iar după bacalaureat am urmat Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti, specialitatea română-latină (promoţia 1978). Păstrând tradiţia familiei, întreaga viaţă am fost profesor şi am predat limba şi literatura română.

De la debutul publicistic din anul 1977, am publicat constant articole, studii de istorie şi critică literară, eseuri şi recenzii în revistele „Manuscriptum”, „Viaţa românească”, „Jurnalul literar”, „Literatorul”, „Memoria”, „Limbă şi literatură”, „Limba şi literatura română”, „Mitropolia Olteniei”, „Revista de istorie a Muscelului” etc. Din 1984 am fost un colaborator constant la Radio România şi am participat la numeroase emisiuni pe teme de istorie literară ori de evocare a unor personalităţi culturale.

În anul 1977 am devenit membru al Societăţii Numismatice Române, apoi al Societăţii de Ştiinţe Filologice din România, unde am făcut parte din colegiul de redacţie al revistei „Limba şi literatura română”, publicaţia societăţii. Ca recunoaştere a activităţii publicistice de promovare, dar şi de recuperare a valorilor culturale muscelene, am fost numit membru de onoare al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, filiala Muscel.

Pentru majoritatea proiectelor literare am avut un parteneriat permanent cu Editura Ars Docendi – Universitatea din Bucureşti. Am îngrijit ediţii ale unor scriitori români precum: C. D. Aricescu, Alexandru Odobescu, George Topîrceanu, Anton Holban şi Mihai Moşandrei. În calitate de legatar al poetului Mihai Moşandrei, am tipărit numeroase articole în care am evocat personalitatea scriitorului şi am analizat aspecte ale operei sale. Am publicat, folosind arhiva proprie, corespondenţa primită de Mihai Moşandrei de la diverşi scriitori, precum şi corespondenţa trimisă acestuia de unchiul său, poetul Dimitrie Nanu.

Preocupat de cartografia medievală, am identificat şi comentat primele hărţi în care apare oraşul Câmpulung în secolul al XVI-lea. Pornit în recuperarea memoriei ascendenţilor mei direcţi, am reconstituit într-un volum, din documente şi mărturii orale, istoria a cinci generaţii pe linie paternă. Pentru majoritatea volumelor şi albumelor am avut lansări de carte, atât la Târgurile Gaudeamus și Bookfest din București, cât și la Galeria „Arta” din Câmpulung.

În paralel cu activitatea de la catedră, pentru care am primit diploma „Gh. Lazăr clasa I” (cea mai înaltă distincţie din învăţământul preuniversitar românesc), am avut şi alte preocupări în domeniul didactic: am fost formator naţional, am lucrat în programul PHARE, iar în cadrul Serviciului Naţional de Evaluare şi Examinare din Bucureşti am elaborat subiecte pentru examenele naţionale de capacitate şi bacalaureat. Bogata activitate didactică şi experienţa de profesor s-au concretizat în alcătuirea unor manuale de limba şi literatura română pentru toate clasele de liceu, ghiduri şi auxiliare didactice, tipărite la edituri importante (All, Teora, Humanitas, Art). Am fost implicat în reforma învăţământului profesional şi tehnic din România şi am scris manuale şi ghiduri pentru elevii din Şcolile de Arte şi Meserii.

Am participat la numeroase congrese şi conferinţe, simpozioane naţionale şi sesiuni de comunicări ştiinţifice cu lucrări care s-au publicat ulterior în volume ori în reviste de specialitate.

În anul 2011 Primăria şi Consiliul Local Câmpulung mi-au acordat titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Câmpulung-Muscel” pentru „bogata activitate în domeniul literar, didactic şi publicistic”. Din anul 2013 figurez în „Who is Who – Enciclopedia personalităţilor din România”.

7 comentarii la „Biografie”

 1. pavy beloiu a spus:

  Stimate Domnule Savoiu,

  Sunt un campulungean pasionat de arta si istorie, si nostalgic dupa meleagurile muscelene, plecat din 2001 in Statele Unite. Felicitari pt. scrierile dv. despre orasul nostru Campulung. Am scris si eu o carte despre reforma in biserica ortodoxa, in Muscel, initiata de preotul Teodor Popescu la Bucuresti si adusa de Dimitrie Nanu pe meleagurile muscelene, prin 1924-1928. Sunt in posesia a 2 lucrari de exceptie, scrise de Dimitrie Nanu, in 1924, in legatura cu procesul de exilare al preotului Popescu, de la biserica Sf. Stefan-Cuibul cu Barza, si inceputul reformei. Aceste documente au fost publicate in mai toate revistele si ziarele vremii, incepand cu 1924, initiatorul fiind chiar poetul nostru muscelean Dimitrie Nanu; printre altii scriu si Octavian Goga, care era ministrul cultelor, Elie Demetrescu Mirea (fratele pictorului G.D. Mirea), arhimandritul Scriban si altii.
  In prezent lucrez la o monografie despre pictorul muscelean Alexandru Donici, care a fost unchiul meu; am deja 65 de pagini si 45 de tablouri si schite; as dori si parerea dv., daca aveti bunavointa si timpul sa cititi lucrarea; v-as ruga sa putem coresponda prin e-mail…
  Multumesc anticipat pt. colaborare. Sper sa vin in vara la Campulung;
  de asemenea sunt prieten cu d-nul Pristavu, patronul galeriei Arta.
  Cu respect,
  pavy beloiu

  • Vă salut domnule Beloiu,

   Am citit cu plăcere ceea ce îmi scrieți. Mă bucur că ați descoperit pe acest site câte ceva despre Câmpulung. Pictorul Alexandru Donici a fost soțul învățătoarei mele Elisabeta Donici, prietenă cu mama. Pe pictor l-am văzut adesea trecând cu șevaletul prin fața casei noastre din Câmpulung, când suia pe dealurile din apropiere pentru a surprinde un peisaj. Am fost de câteva ori și la mormântul său, rămas în părăsire, din cimitirul Grui.
   Vara sunt mereu la Câmpulung. Îmi puteți trimite lucrarea. De asemenea, putem coresponda prin e-mail.
   Cu prețuire,
   Adrian Săvoiu

   • pavy beloiu a spus:

    va salut si eu dupa 6 luni…am vorbit la telefon din campulung cand eram la sala Arta la lansarea cartii Donici
    am mai multe scrieri si documente despre Campulung si Dimitrie Nanu
    poate imi scrieti prin mail
    salutari lui Nini Craciun

 2. Alexandru Sora a spus:

  Buna seara domnule profesor,
  As dori sa va intreb daca va intereseaza o monografie a orasului Cimpulung ,scrisa de C.Radulescu-Codin ,,Cimpulungul Muscelului” ,Editura Librariei Ioan N.Staicu ,Cimpulung 1925 ?

 3. Augusta Ionescu a spus:

  Buna ziua,
  Am citit un articol in care spuneti ca peste strada de casa in care ati copilarit este Vila Golescu. Ma indoiesc ca locuiati acolo pentru ca acolo am copilarit si acolo locuia bunica mea. Cunosc vecinii de pe strada si mi se pare ciudat sa afirmati asta.

  • Bună ziua,
   Nu este nimic ciudat, ci dimpotrivă, totul este foarte real. M-am născut pe strada Soldat Dumitru Golescu din Câmpulung, la nr. 8, și am locuit aici cu părinții mei, profesorii Ileana și Benone Săvoiu, între 1954 și 1961. Așadar, am copilărit chiar vizavi de Vila Golescu! După plecarea nostră, în casă a locuit doamna profesoară Pușa Miloșan. Întâmplarea povestită, de pe când aveam în jur de cinci ani, s-a petrecut în anul 1959.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.